HASZNOS TIPPEK KÖLTÖZŐKNEK

 

1. ELSŐ LÉPÉS:

SZELEKTÁLÁS, FELMÉRÉS

·         Ezt a lépést a tervezett költözés előtt 3-4 héttel már érdemes elkezdeni. A mindennapi életben nélkülözhető dolgokat (könyvek, dísztárgyak,
nem szezonális ruhadarabok, ágyneműk, stb.) már jó előre le lehet válogatni és el lehet pakolni, vagy ki lehet dobni, el lehet ajándékozni,
így helyet és rakodási időt is spórolhat!

·         Érdemes még időpont egyeztetés előtt felmérni, mely bútorokat költözteti magával, és melyek azok, amik már nem kellenek.
Ez azért lehet fontos, mert általában van lehetőség a feleslegessé vált holmik  szemétudvarba való elszállítására is,
így az egyeztetésnél már jó, ha erről is van egy kialakult képe, hogy pontos árajánlatot kaphasson!

·         Tapasztalat, hogy a lapra szerelhető bútorokat szerencsésebb szétszerelt állapotban szállítani. Nem csak a rakodást és a szállítást teszi egyszerűbbé, de a bútorok épségét is könnyebb így megőrizni (pl. út közbeni rázkódásnál az illesztések kilazulhatnak). (Munkatársaink ebben a segítségére tudnak lenni, amennyiben előre jelzi ezt az igényét. Ez azért fontos, mert ezt bele kell kalkulálni a költöztetés időtartamába!)

·         A nem lapra szerelt bútorokat mérje le, nehogy a helyszínen derüljön ki, hogy nem fér el a raktérben!

 

2. MÁSODIK LÉPÉS:

ÁRAJÁNLATKÉRÉS, IDŐPONT EGYEZTETÉS

·         Ha kigondolta mit szeretne magával vinni és már azt is tudja, hogy melyik napra esik a költözés, jöhet az árajánlatkérés! Számolja meg, kb. hány doboza lesz, azok kb. mekkorák, vegye sorra a bútorokat, hogy szüksége van-e segítségre a szétszereléshez. Minél több információval tud szolgálni ajánlatkéréskor, annál kevesebb váratlan esemény nehezíti majd meg a költözés folyamatát!

·         Ezt célszerű 1-2 héttel a tervezett költözés napja előtt megtenni, hogy az Önnek legmegfelelőbb időpontot tudja lefoglalni, esetleg a munkahelyén jelezhesse, hogy szabadnapra van szüksége.

 

3. HARMADIK LÉPÉS:

DOBOZOLÁS, A BÚTOROK ÉS MŰSZAKI CIKKEK ELŐKÉSZÍTÉSE A SZÁLLÍTÁSRA

·         A dobozokban való szállítás a költözéskor legpraktikusabb módszer. A dobozokat kiválóan egymásra lehet rakni, ezért jó helykihasználással lehet őket bepakolni a rakodótérben.

·         Ne spóroljunk a dobozok minőségén! A gyenge falú dobozba pakolt holmik megsérülhetnek, ha összeesik az oldala, vagy egyszerűen a vékony karton nem bírja el a belepakolt súlyt! Ez fokozottan érvényes a törékeny dolgok csomagolására!

·         Sose tömje tele a dobozokat, inkább pakoljon 2-3 dobozzal többe, minthogy ne lehessen rendesen lezárni, vagy szétszakadjon a túlsúly alatt. Bepakolás előtt győződjön meg róla, hogy a doboz alja megfelelően rögzítve lett-e, ajánlott széles ragasztószalaggal leragasztani, hogy semmiképp se nyíljon szét, amikor felemelik!

·         Mielőtt lezárna egy-egy megtelt dobozt, készítsen egy gyors leltárt, mi került bele. A doboz külsején érdemes feltűntetni, melyik helyiségbe valók a benne lévő holmik, további számozással a leltár egyszerűen elkészíthető (pl.: KONYHA 1: Evőeszközök, főzőkanalak, konyharuhák., KONYHA 2: Lapostányérok, kistányérok., stb.). Ez kipakoláskor is nagy segítség és a költöztetők egyből a megfelelő helyiségbe vihetik a dobozokat, így Önnek már nem kell azokat mozgatni!

·         A törékeny tárgyakat (poharak, tányérok, vázák, nippek, stb) különös gonddal csomagolja el! Tekerje be őket egyenként újságpapírba és töltőanyaggal, esetleg rongyokkal vagy újságpapírral töltse ki a dobozban maradt helyet, hogy a tartalma ne csúszkálhasson! A doboz külsején minden oldalra jól olvasható betűkkel írja fel, hogy TÖRÉKENY!!! és alul felül jól zárja le!

·         Kényelmetlenségektől óvja meg magát a beköltözködés folyamán, ha összeállít egy „túlélő csomagot”. Gyakran a kipakolás és berendezkedés egy hétig is eltarthat! Ezért a mindennapi életében használt eszközöket, ruhadarabokat jó, ha elérhető helyre csomagolja. A használatban lévő ruhákat inkább bőröndbe pakolja, éppen mintha nyaralni indulna, csomagoljon fogkefét és pizsamát, törölközőt is J Vonatkozik ez a konyhai felszerelésre is: egy-egy villa, kés, kanál, tányér, pohár, esetleg egy főzőedény jó ha egyből kéznél van! A kávéfőzőt és a kávét (vagy teafőzőt és a teát) kötelező ebben a dobozban elhelyezni! J

Bútorok:

·         Ha maga szereli szét a lapra szerelhető bútorokat, fontos, hogy a darabokat kötegekben rögzítse egymáshoz például egy erősebb ragasztószalaggal. Ez az összeszerelésnél is jól jöhet (sorrendben szétszedve és csoportosítva nem kell találgatni az összeszerelésnél, melyik darab hova való), illetve az egymáshoz rögzített bútorlapokat könnyebb cipelni, többet meg lehet belőle fogni, így kevesebbet kell vele fordulni, tehát spórolhat!

·         Ha olyan bútora van, amit egyáltalán nem, vagy csak részben lehet szétszerelni, érdemes beszerezni habfóliát, így megóvhatja a bútorok széleit, sarkait valamint a magas fényű és lakkozott felületeket. Ragasztószalag segítségével rögzítse a bútor vagy a frontelemek köré csavart habfóliát, hogy az szállítás közben se essen le a védeni kívánt felületekről!

Vízzel üzemelő műszaki cikkek:

·         A mosógépben és a mosogatógépben felgyűlt pangó víz nem csak rengeteg plusz súlyt jelent a rakodásnál, de félő, hogy út közben kifolyik és eláztatja a rakteret és a szállítmányt. Az ilyen jellegű károk elkerülése érdekében érdemes ezeket a készülékeket egy nappal a költözés előtt leengedni!

·         A hűtőszekrények többsége nem használ vizet, de a hűtés és fagyasztás közben keletkező jég olvadásnak indul áramtalanítás után, ezért célszerű erre is előre gondolni és már előző nap leolvasztani és kitörölni! Természetesen a hűtőszekrényeket is megfelelően rögzítve és állítva szállítjuk, de cipeléskor meg kell dönteni. Ha nem akarja, hogy az új lakásba egyből hűtőszerelőt kelljen hívni, legyen türelemmel és várjon 3-4 órát, mielőtt újra használatba veszi!

 

4. NEGYEDIK LÉPÉS:

KÖLTÖZÉSKOR LIFTHASZNÁLAT, PARKOLÁS BIZTOSÍTÁSA

·         A költözés idejére biztosítson parkolót a költöztető járműnek. A megbeszélt időpont előtt már érdemes saját autóval vagy egy mozgatható kukával elfoglalni egy bejárathoz közeli parkolóhelyet, hiszen minél közelebb tudnak állni a költöztetők a bejárathoz, annál rövidebb a rakodási idő, ezzel spórolhat is!

·         Ha olyan környéken lakik, egyeztessen a lakóközösséggel, vagy egy illetékes személlyel, mert egy-egy kellemetlenkedő szomszéd megnehezítheti a költözés folyamatát, a költöztetők munkáját!

·         Amennyiben Ön liftes házban lakik, vagy abba költözik, egyeztessen az illetékes személlyel (házmester, közös képviselő, gondnok, portás), hogy mikor lesz a költözés és kb. milyen hosszú időre venné igénybe a liftet. Ha van teherlift, annak kulcsait is kérje el!

 

 

Reméljük tippjeink segítségére lesznek, hogy költözése simán és gyorsan menjen a bepakolástól a berendezkedésig!

 

Express Fuvar
Tel.: 70/585-7700
Bármilyen kérdés esetén kérem hívjon!

Elérhetőség minden nap 8 és 20 óra között!